top of page

Akupunktur

Her kan du læse om medicinsk og IMS akupunktur og hvad de to former for akupunktur indebære  

Medicinsk Akupunktur

Hvordan foregår akupunkturbehandlingen?

Behandlingen foregår ved at der stikkes tynde nåle ind i hud og muskler, som stimulerer nervesystemet. Denne stimulering medfører smertelindring, øget blodgennemstrømning og afspænding af musklerne. Under behandlingen, som ikke bør gøre ondt, kan du eksempelvis mærke en ”varme”, ”prikken” eller en let ”sovende” fornemmelse som stråler ud fra de steder, hvor nålene sidder. Normalt indsættes 4-6 nåle i symptomområdet og 2 nåle i hænder eller fødder. Nålene sidder i op til ca. 20 minutter og der behandles 1-2 gange om ugen. Efter ca. 3-5 behandlinger - eller efter ca. 3 uger vurderes det, om akupunkturen har haft effekt. Der vurderes i det enkelte tilfælde, hvordan der yderligere kan behandles for at opnå de bedste resultater.

 

Hvordan virker akupunktur?

En af de første reaktioner på en virksom behandling er ofte en bedre nattesøvn, og herefter reduktion af smerter og du kan sandsynligvis bedre udføre de aktiviteter, som du tidligere havde problemer med. Kort sagt, så stimulerer nålene kroppens egne smertedæmpende og regenererende processer. De fleste studier om kroniske smertetilstande viser, at fem til 10 akupunkturbehandlinger kan have positive effekter i op til 6 måneder.

 

Er der bivirkninger?

Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur og halvdelen af alle patienter vil føle træthed umiddelbart efter behandlingen. Symptomer eller smerter kan kortvarigt forstærkes, men disse er forbigående og forsvinder sædvanligvis inden for det første døgn. Herudover kan der opstå mindre blødninger og hævelser, hvor nålen har siddet. Ved inkompetent anvendelse af akupunktur kan der i sjældne tilfælde ske uheld med infektion eller perforering af de indre organer.

 

Særlige forholdsregler?

Din fysioterapeut vil spørge om relevante informationer inden behandling startes og vil eksempelvis gerne vide om du er gravid, får blodfortyndende medicin eller om du har en kronisk medicinsk sygdom, som du får medicin for. Din fysioterapeut følger sundhedsstyrelsens hygiejneregler og anvender kun sterile éngangsnåle.

 

Hvorfor vælge en fysioterapeut, når du skal have akupunktur?

For at opnå det bedste resultat med akupunktur, er det vigtigt at akupunktur kun anvendes ved veldiagnosticerede tilstande. Fysioterapeuter har en sundhedsfaglig uddannelse på minimum 3 år inden de går i gang med at lære akupunktur. Fysioterapeuten kan derfor vurdere om akupunktur er en relevant behandling for dig. Fysioterapeuten er samtidig uddannet til at hjælpe dig med den bedste kombination af vejledning, behandling og træning. (kilde DFFA)

 

 

IMS Akupunktur

 

Hvad er intramuskulær stimulation (IMS)?

IMS er effektiv og har kun få bivirkninger. Teknikken er unik til at finde og diagnosticere forkortet muskulatur i de dybe muskler. Selvom IMS implementerer teknikker fra den traditionelle akupunktur, bygger det på videnskabelige neurofysiologiske principper. Akupunkturnålene som bruges er meget tynde og man vil typisk ikke mærke nålen penetrere huden. Hvis musklen er sund og rask, er nålen smertefri. Hvis musklen derimod er supersensitiv og forkortet, vil man mærke en spændingsfornemmelse – som en muskelkrampe eller spjæt. Dette er et typisk ubehag som opstår når musklen spænder omkring nålen. Klienten lærer hurtigt at genkende og velkomme denne fornemmelse. De kalder det en ”god” eller positiv smerte idet den hurtigt forsvinder og efterlader en godt fornemmelse af frihed og afspændthed. Nålen er måske stadig i, men idet musklen er afspændt mærker du ikke mere. Det er vigtigt at du har denne fornemmelse for at opnå vedvarende lindring.

En ny forståelse af kroniske smerter.

Mange mennesker som lider af kroniske smerter bliver frustrerede og ”depressive” når almindelig behandling ikke kan hjælpe. Nogle prøver forskellige medicin, fysioterapi, kiropraktik selv operative indgreb og finder ikke vedvarende lindring.Denne brochure forklarer hvordan kronisk smerter kan opstå, selv når der ikke er nogen direkte skade, og beskriver en videnskabelig afprøvet metode til diagnosticering og behandling af disse kroniske smerter.

 

Historien bag Dr. Gunn

IMS er udviklet af læge Chan Gunn, mens han var klinisk læge ved ”The Workers Compensations Board of British Columbia” i Vancouver Canada i ´70. Han er præsident for ISTOP og klinisk professor på Washington Universitet ”Multi Diciplinary Pain Center” i Seattle. Dr Gunn er hædret med ”The Order of British Columbia” samt ”The Order of Canada” som er den højeste opnåelige orden i Canada, for hans bidrag til løsning af årsagen til kronisk smerte. Han er også blevet valgt til ” Fellow of Peterhouse Cambrige University”. (kilde: centerfys.dk)

bottom of page